Tämän hetkisessä majapaikassa nettiyhteydet ovat sangen
rajoitetut eli suomeksi super surkeat, joten päivityksiä ei ihan joka toinen
päivä ole tullut. Onneksi paikallinen kunta tarjoaa mallikelpoisen wi-fi
yhteyden puistossa <3 Nyt tuleekin sitten superpitkä juttu – hae vaan kuppi
kahvia enneku edes aloitat! Ollaan oltu tosi reippaita turisteja ja tehty
vaikka ja mitä. Aika on kulunut tosi nopeaa aktiivilomailun (turisteilun) ja
silkan laiskottelun merkeissä.
2.1.2015 lensimme Brisbanesta Cairnsiin. Cairns on kuulemma
Australian paras paikka tehdä bikiniostoksia, joten sinne oli hyvä suunnata,
jos matkassa oli lukiossa hankitut biksut ja toiset muuten vaan rumat! Cairns
sijaitsee Australian pohjoisosassa, jo tropiikissa. Sinne EI ole suositeltavaa
matkustaa nyt, koska alueella on ns. wet season: kuumaa, kosteaa ja sateista ;)
Vuosittaiset sademäärät voivat olla jopa 5 m, ja tulevat alas muutamissa
kuukausissa, joten… No hullut suomalaisethan eivät mistään suosituksista tai
wet seasoneista välitä, kun tropiikkiin on päästävä.
Eka päivän Cairnsissa vietimme katselemalla kaupungista
peruskuviot, ostamalla apartementos asuntomme jääkaapin täyteen hedelmiä ja
vihanneksia vihannestorilta, ruokaa Cole’silta ja viiniä ja olutta drive in
viinakaupasta (hyvin yleinen käytäntö täällä), jossa tosin vierailimme
jalkaisin, koska autoahan meillä ei enää ole. Uimaan laguunillekin ehdittiin
kaupunkikiertelyn välissä - aurinko paistoi täydeltä terältä ja oli TOSI kuuma.
Ja tietenkin bikiniostoksilla!
Biksukaupoilla erinäisten kokeilujen jälkeen uskoin jälleen
kerran sen ikivanhan totuuden – halppisbikinit EI mahdu mun päälle!!! Ei muuta
kuin merkkiliikkeeseen, josta sitten ostin IHANAN 120 $:n yläosan (huom pelkän
yläosan)… ihanan kallista J
No kun pää oli saatu auki ostin vielä uimahameen, uimatopin ja kahdet alaosat –
ne onneksi alesta ja halppiskaupoista. En tiiä lähtikö homma lapasesta, jos
ostin 200 $:lla uima-asuja? No aattelin uida lähikuukausina aika paljon ja kuvamateriaalia
ei välttämättä tule jakoon ;)
Eka päivänä tutustuimme myös alueen retkitarjontaan,
tavoitteena oli nääs päästä ainakin koralliriutoille ja pariin muuhunkin kohteeseen.
Jälleen kerran painelimme luontopolulle ja kiersimme sademetsässä 4 km:n reitin. Täällä on kaikkialla rakennetut reitit ja polut, joita pitkin pääsee huonojalkaisempikin kulkemaan. Välillä kyllä on paljon portaita ja korkeuseroja. Mua puri sademetsässä iilimato varpaasta! Onneks vain iilimato, koskematon luonto voisikin olla liian vaikeakulkuista ja siellä vois varpaasta purra joku vaarallisempikin otus.
Sademetsässä muuten satoi kaatamalla vettä!
Itse kylä oli silkka turistipyydys tyypillisine krääsäkojuineen ja (krokotiili)burgerikojuineen. Emme ostaneet täytettyä krokotiiliä, emmekä krokotiilin tai kengurun jalasta tehtyä selän raaputinta. Outbackpien ostin lounaaksi ja se oli kyllä ihan hyvän makuinen J
Kaisla oli hankkinut itselleen joululahjaksi huippuhienon Gopro-kameran, jolla hän ikuisti snorklausretkemme kohokohtia. Kiitos Kaisla miljoonasti kuvista!


Vapaapäivän jälkeen jatkui retkeily ja tällä kertaa suuntana oli katamaraaniretki valliriutoille snorklaamaan. Alkuinfossa tarjottiin mahdollisuutta ostaa 3 $:lla merisairauspilleri. Ei aavistustakaan kärsinkö merisairaudesta, on tuo merillä olo ollut sen verran vähäistä. Lyhyen harkinnan jälkeen, päädyin sijoittamaan nuo vaivaiset dollarit pilleriin. Enkä katunut pätkääkään, kun katselin muutamien kanssamatkustajien paperipussiin oksentamista. Vaikea sanoa, olisiko pahoinvointia ilmennyt ilman pilleriä, mutta nyt ainakin kaikki meni siltä osin oikein hyvin (eikä kallis retki mennyt pilalle kalojen ruokintahommmissa).
Mainittakoon vielä noista upeista snorklauspuvuista se, että niitä suositellaan käytettäväksi muutamasta syystä. Ensinnäkin ne kelluttavat mukavasti, joten uiminen on huomattavan helppoa. Toisekseen ne suojaavat auringolta, jonka polttavaa vaikutusta vesi vielä tehostaa. Ja ei vähäisimpänä, ne antavat hieman suojaa myös boxjellyfishejä eli sangen vaarallisia meduusoja vastaan. Täällä nimittäin on sen lisäksi, että on wet season myös meduusaseason. Meressä ei lähtökohtaisesta voi uida, koska boxjellyfish on hengenvaarallinen.
Ekana autoilupäivänä suuntasimme Cairnsista etelään torpical tablelandseille ja jälleen kerran vesiputouksille.
Ensimmäisenä kävimme uimassa Josphine's Fallseilla - päivän teema oli nimittäin uida vesiputouksissa. Kylttien luvatussa maassa varoiteltiin vesiputousuimareita mm. siitä, että vesi on kylmää! Ok - olihan se kylmempää kuin meressä, lähinnä kuten Suomessa mukavana kesäpäivänä heinäkuussa ;)
Matkan varella pysähdyimme erilaisilla lookouteilla yms. paikoilla, Gold Holella varoiteltiin krokotiileista, mutta emme nähneet yhtään.
Näissä toisissa Wooroonnooran Natiolal parkissa olleissa putouksissa emme uineet, koska meillä oli kylmä ;)
Milla Millaa Falseilla söimme eväitä ja uimme kunnolla. Putouksissa uiminen on ehkä hiukan romantisoitua ja yliarvostettua - lähinnä vesi tuli 18 metrin pudotuksella tosi kovaa päähän ja oli tosiaan hiukkasen kylmää.
Ja nyt tarkkana työkaverit!!! Tablelandeillä vierailimme myös Malanda Dairy Centerissä ja Gallo Dairyssä. Dairy Centerissä oli näyttely Queenslandin maidontuotannon historiasta, joka olikin huikean pitkä, kokonaiset 120 vuotta! Tämä eurooppalaisten historia täällä tuntuu käsittämättömän lyhyeltä. Ja kuinka paljon muutoksia (ja hävitystä) he ovatkaan niin lyhyessä ajassa saaneet aikaiseksi. Australiaan lehmät ovat tulleet ensimmäisten siirtolaisten matkassa 1700-luvun lopulla. 1880-luvulla tulivat ekat lehmät tälle alueelle, osin vaikeina laumakuljetuksina tiettömiä taipaleita ja suurin osa laivakuljetuksina etelämpää. Maatalouden alkutaival oli rankkaa, pellot piti raivata sademetsään ja samalla oli yhteenottoja alkuperäisväestön kanssa. 80-luvun alussa enää 10 % alkuperäisestä kasvillisuudesta oli jäljellä, kun kaikki sademetsät oli raivattu lehmien laitumiksi. Sittemmin uudelleen istutuksia on tehty mm. jokivarsiin ja saatu aikaiseksi ympäristön ja mm. vesien laadun paranemista. Sinällään Australian naudoista marginaalinen osa asustelee täällä trooppisessa pohjoisessa. Suurin osa naudoista löytyy etelästä, Victoryn osavaltiosta, minne olen menossa myöhemmin. Tässä muutamia kuvia trooppisen maidon tuotannon näyttelystä. Dairy Centerissä oli myös kahvila, missä söimme herkulliset kakut. Centerin vierssä oli meijeri, jonne olisi päässyt maksulliselle opastetulle kierrokselle, mutta jätimme sen väliin (matkaseurani ei ehkä ollut kuitenkaan niin kiinnostunutta maidontuotannosta ;) ).
Gallo Dairy oli maitotila, jossa oli oma juustola, suklaan valmistusta ja myymälä. Turistit pääsivät katselemaan lypsyä ja kävipä hyvä tuuri, kun satuttiin tilalle lypsyaikana. Myös vasikoita ja muita pikkuelukoita pääsi katsomaan. Myös juustolaan oli katselupaikka ikkunalasin takaa, mutta valmistusta ei ollut juuri käynnissä. Video valmistuksesta pyöri kyllä esittelytilassa. Tilan koosta ja muusta löytynee tietoa paikan nettisivuilta (ehkä - en lukenut ite ;) ). Kumpikaan vierailu ei siis maksanut mitään. Gallossa sai maistella juustoja ja ostimmekin mukaan suklaata ja pari juustoa.
Matkalla pysähdyimme myös pikaiseen vilkaisemassa australialaista suota, jonka ympärillä laidunalueet hyvin näkyvät sekä juuri sellaista suurta fig-puuta.
Tokana autoilupäivänä suuntasimme Cairnsista pohjoiseen Wonga-beachille Bana Bama Horse Riding –tallille sademetsä&biitsi ratsastukseen Kaislan kanssa. Mika-raukan loma loppui nyt ja nakkasimme hänet aamusella lentokentälle matkaan ekana kohti Sydneytä ja sitten Suomeen. Saara jäi viettämään päivää Port Douglasiin, kun me Kaislan kanssa ajeltiin talleille.
Olimme tallilla hiukan etuajassa ja heppoja oltiin satuloimassa juuri valmiiksi. Toiminta oli hiukan leväperäistä (kuten talleilla usein tuntuu olevan) eli noin 13-vuotias tytär otti meiltä tietoja ratsastustaidoista ja allekirjoituksia tosi tiukkoihin vastuuvapautuslomakkeisiin (tiedäthän, että ratsastus on vaarallinen laji, joka voi aiheuttaa vakavan vammautumisen tai kuoleman ja teet sitä omalla vastuullasi).
Olimme tilanneet experienced tourin, mutta tottahan toki ryhmämme kolme muuta olivat täysin aloittelijoita / eka kertalaisia. Minulle sitten "kokeneimpana" annettiin semmoinen reipas mummo heppa – oikein sopiva siis mulle. 23-vuotias, varmaan joku arabi tai risteytys. Kaisla sai entisen race-horsen.
Ratsastusretki suuntautui ensin Wonga-beachille, jossa minä ja Kaisla saimmekin laukkailla ominemme pitkin rantaviivaa, kun aloittelijat yrittivät saada hevosensa ravaamaan jonossa. Meidän hepat toimikin mukavasti ja mummoheppa oli oikeasti kiva <3 Laukkailimme niin monta kierrosta, että alkoi jo tuntua, ettei heppoja voi enempäänsä laukkuuttaa 30 asteen helteessä pehmeällä hietikolla. Mummo-rukka puhalsi tosi kovasti, mutta itse se kyllä tepsutti koko ajan paikallaan, että mennäänkö? Miten mulle tulikin yks toinen mummo mieleen! Ja ryhmän vetäjä vaan sanoi, että voitte käydä vielä laukkaamassa tuolla ja tuolla…
Rantalaukkailun jälkeen kävelimme vajaan tunnin sademetsän läpi takaisin tallille. Sademetsässä kuulemma oli kypärän kokoisia hämähäkkejä (vaarattomia), mutta emme onneksi nähneet niitä! Kaikkineen reissu kesti pari tuntia.
Retken jälkeen meidät komennettiin jättämään hepat satuloineen päivineen katokseen ja menemään juomaan teetä kauemmas pöydän ääreen. Teet juotuamme päätimme kuitenkin lähtä auttamaan retken vetäjää heppojen pesussa. Olimme tiedustelleet jo aiemmin saammeko tulla mukaan auttamaan, mutta vetäjä oli sanonut, että asiaa pitää kysyä omistajalta. Nyt omistajaa ei kuitenkaan näkynyt ja retken vetäjä otti meidät avuksi, kun vaan menimme. Oivoi – tuli kyllä (taas) tosi paha mieli :( Mun heppa oli suht ok, toki selkä oli ihan tippunut ja lihakseton, mutta sehän olikin 23. Kaislan hepalla ja parilla muulla retkellä olleista oli niin pahasti selät auki, että heikompaa ois alkanut hirvittää. Säät aivan vereslihalla ja/tai taaempana selässäkin isoja lyöttymiä tai muita haavoja. Osa hevosta oli myös aivan hirvittävän laihoja, kylkiluut ja lonkkakyhmyt törrötti aivan järkyttävästi. Ne, jotka eivät olleet hirmu laihoja (kuten mun mummo) olivat nekin osin lihaksettomia ja pömppövatsaisia. Kesken pesuhomman, omistaja tuli väliin ja sanoi, että me emme saa olla apuna hevosten pesussa. En tiedä miksi – lähinnä mieleen tuli epäilys, että me emme olisi saaneet nähdä hevosia läheltä ilman isoja satulahuopia ja satuloita, saatikka niiden alla olevia haavaumia ja törröttäviä luita :(
Gallo Dairy oli maitotila, jossa oli oma juustola, suklaan valmistusta ja myymälä. Turistit pääsivät katselemaan lypsyä ja kävipä hyvä tuuri, kun satuttiin tilalle lypsyaikana. Myös vasikoita ja muita pikkuelukoita pääsi katsomaan. Myös juustolaan oli katselupaikka ikkunalasin takaa, mutta valmistusta ei ollut juuri käynnissä. Video valmistuksesta pyöri kyllä esittelytilassa. Tilan koosta ja muusta löytynee tietoa paikan nettisivuilta (ehkä - en lukenut ite ;) ). Kumpikaan vierailu ei siis maksanut mitään. Gallossa sai maistella juustoja ja ostimmekin mukaan suklaata ja pari juustoa.
Tokana autoilupäivänä suuntasimme Cairnsista pohjoiseen Wonga-beachille Bana Bama Horse Riding –tallille sademetsä&biitsi ratsastukseen Kaislan kanssa. Mika-raukan loma loppui nyt ja nakkasimme hänet aamusella lentokentälle matkaan ekana kohti Sydneytä ja sitten Suomeen. Saara jäi viettämään päivää Port Douglasiin, kun me Kaislan kanssa ajeltiin talleille.
Olimme tallilla hiukan etuajassa ja heppoja oltiin satuloimassa juuri valmiiksi. Toiminta oli hiukan leväperäistä (kuten talleilla usein tuntuu olevan) eli noin 13-vuotias tytär otti meiltä tietoja ratsastustaidoista ja allekirjoituksia tosi tiukkoihin vastuuvapautuslomakkeisiin (tiedäthän, että ratsastus on vaarallinen laji, joka voi aiheuttaa vakavan vammautumisen tai kuoleman ja teet sitä omalla vastuullasi).
Pihapiirissä oli parissa aitauksessa todella laihoja hevosia. Omistaja kertoi alkujutustelussa, että hänellä on muutamia laukkahevosia, joita ei oltu ruokittu asianmukaisesti, lihotettavana ja 9 ”rescue-horses”, jotka olisi muutoin kuolleet, toipumassa. Epäselväksi jäi mikä hevosten tuleva tarkoitus olisi.
Olimme tilanneet experienced tourin, mutta tottahan toki ryhmämme kolme muuta olivat täysin aloittelijoita / eka kertalaisia. Minulle sitten "kokeneimpana" annettiin semmoinen reipas mummo heppa – oikein sopiva siis mulle. 23-vuotias, varmaan joku arabi tai risteytys. Kaisla sai entisen race-horsen.
Rantalaukkailun jälkeen kävelimme vajaan tunnin sademetsän läpi takaisin tallille. Sademetsässä kuulemma oli kypärän kokoisia hämähäkkejä (vaarattomia), mutta emme onneksi nähneet niitä! Kaikkineen reissu kesti pari tuntia.
Että oi voi – en kyllä tiiä mikä oli lopullinen fiilis retkestä. Itse paikka oli ihan kivan oloinen, mukavat vastaaottotilat, ystävälliset ihmiset, retki oli ihan onnistunut ja mukavasti toteutettu. Mutta sitten, kun näki hepat kunnolla, tuli lähinnä huono omatunto, että minäkö!!? oikeasti ratsastin tuolla… Olisi kiva käydä jossain muussakin paikassa jossain välissä, jotta näkisi onko tämä vain tätä tämä hevosten pitotyyli turistipaikoissa vai satuttiinko huonoon paikkaan.
La ja su meillä on vapaata turisteilusta ja vain loikoilemme Cairnsissa. Otetaan aurinkoa, uidaan, luetaan kirjoja ja
bloggaillaan yms. Maanantaina minä ja Saara lennetään Sydneyhin ja Kaisla jää
Cairnsiin odottamaan kaveriaan Suomesta. Tytöillä on tarkoitus ostaa campervan
ja lähteä kiertämään Australiaa!
PS. Jotta kaikki ei kuulostaisi ihan huipulta, mun vessassa oli yöllä 3-4 cm pitkä torakka ;)
PS. Jotta kaikki ei kuulostaisi ihan huipulta, mun vessassa oli yöllä 3-4 cm pitkä torakka ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti